JEDNODUCHOST, DOSTUPNOST, TO JE M-LEARNING!

M-learning neboli Mobile learning je nová forma e-learningu, ke kterému potřebujete pouze mobilní telefon.

Mobilní telefon zpočátku sloužil pouze pro rychlou komunikaci. Rodina, přátelé, obchodní partneři či noví zákazníci, ti všichni Vám mohli téměř odkudkoli zavolat. Díky digitalizaci a rozvoji bezdrátových technologií dnes již každý z nás vlastní chytrý mobilní telefon – tzv. „smartphone“, který možnosti použití mobilních telefonů nekonečně rozšířil – a to i do oblasti vzdělávání.

Hlavní výhodou m-learningu je nezávislost. Můžete se totiž učit kdekoliv a kdykoliv. Stojíte ve frontě na zastávce? Čekáte v čekárně u lékaře? Vytáhněte svůj mobil a využijte tento čas produktivně.

 

KRÁTKÉ LEKCE – VÍCE VĚDOMOSTÍ!

Určitě to znáte ze svých studentských let. Večer před zkouškou se poctivě učíte a druhý den máte pocit, že jste vše zapomněli. Není divu. Je vědecky dokázáno, že již do 4 hodin od konce učení zapomenete 30 – 40 % získaných informací. Druhý den toto číslo dokonce ještě stoupne, a to až na 60 %!

U M-learningu se tohoto bát nemusíte. Lekce jsou postaveny tak, aby byly krátké a vícekrát se opakovali. Pokud Vás cokoliv vyruší, mobil využije notifikace a připomene Vám, kde jste skončili. Také Vám znovu náhodně zobrazuje předešlé lekce, abyste si z nich co nejvíce zapamatovali.

Celé vzdělávání pak doplňují interaktivní kvízy, soutěže s kolegy a další různé herní prvky.

 

KDE VYZKOUŠET M-LEARNING?

Dnes již existuje mnoho mobilních aplikací, které se na m-learning zaměřují. Zkuste třeba aplikaci QuizUP, ve které pracujete s herními kvízy. Pokud musíte při m-learningu cestovat, zkuste aplikaci TED, která Vám zprostředkuje tisíce přednášek od zajímavých řečníků. Zajímavou alternativou jsou také tzv. podcasty, tedy různé zajímavé rozhovory v audio verzi. Můžeme doporučit také velmi rozšířenou aplikaci Duolingo, která Vám rozšíří slovní zásobu v cizích jazycích.


Ing. Marek Novotný | 2019-06-19


Klíčová slova

aplikaci

mlearningu

lekce

mobilních

mobilní

kvízy

tzv

zkuste

různé

telefon