POŽÁRNÍCI

Překvapuje vás, že na první příčce se umístili hasiči? Ke svému povolání nepotřebují jen skvělou fyzičku, kondičku ale i vyrovnanou mysl. Kolikrát při záchraně vystavují nebezpečí i svůj život. Nerozhodnost se v tomto oboru vyskytnout nemůže, proto musí být pohotoví a klidní. Když se podíváme na pracovní nasazení, není to kolikrát vyhovující rodinnému životu. Pracují na směny a to 24 hodinovky.

VOJÁCI

Tak jako hasiči, i vojáci nasazují při práci svůj život. Navíc jsou často mimo svou rodinu, v jiných městech, zemích. Pokud mají vyšší hodnost, závisí na jejich rozhodnutí životy několika dalších lidí. Když se vrací z bojových oblastí zase zpět domů, nemusí se s takovou velkou změnou vypořádat. Na psychickou stránku je to velice náročné povolání.

PILOTI

Tak jako vojáci mají zodpovědnost za mnoho lidí, u pilotů tomu není jinak. Musí absolvovat dlouhé lety, být neustále ve střehu a řešit nevšední situace. Tráví mnoho času mimo domov. Pořád někde lítají!

POLICISTÉ

Často se ocitají v situacích, které by ne každý chtěl zažít. Zločiny na malých dětech, výtržnosti opilých lidí, drogy. Musí oznamovat nepříjemné informace blízkým a rodinným příslušníkům.

NOVINÁŘI

V dnešní době to novináři nemají lehké a pracují pod tlakem. Často musí plnit uzávěrky v nesmyslný čas, protože internet nikdy nespí. Neustále musí jít s dobou, takže se učí ovládat nové technologie. Bojují s velkou kritikou jak šéfů, tak čtenářů. Mohou se dostat do velice nebezpečných situací, ať už bojových nebo mezi fanoušky a fanynky…

LÉKAŘI

Nutnost rychlého rozhodování, empatie a solidarity. Máte na starost to nejdůležitější, co jsme kdy od koho dostali. A tím je samotný život.

UČITELÉ

Dnes, kdy dětem zmizela veškerá úcta, je povolání učitele úctyhodné. Zaujměte na osm hodin dvacet puberťáků a budete král. I při malinkatém problému přiběhne rozčílený rodič a začne vyřvávat na celou školu, co to je za spravedlnost, že ten jejich Pepík nic hrozného neudělal. Čekáte zastání u ředitele? Tak čekejte… Ten se za vás nepostaví, neboť nechce přijít o žádné žáky.

TAXIKÁŘI ČI KURÝŘI

Procpávejte se denně kilometrovými zácpy, řešte neustále objížďky a nehody. Nebo se denně bojte toho, koho ve svém voze povezete. Taxikářům hrozí často krádež nebo jiný trestní čin.

MANAŽEŘI

Nejčastějšími návštěvníky psychologických poraden jsou právě manažeři. Musíte umět z rukávu sypat nové nápady, umět se vzdělávat, řídit tým a mít neustále nějaké taktiky.


Karolína Získalová | 2019-08-21


Klíčová slova

neustále

často

lidí

koho

kolikrát

pracují

mimo

denně

vojáci

mnoho